0

Alta Ribagorça

Comarca d’alta muntanya, al vessant dels Pirineus axials, que abasta des dels massissos de Besiberri i Montardo d’Aran fins a la serra prepirinenca de Sant Gervàs. Situada a la riba esquerra de la Noguera Ribagorçana (que neix a la veïna Val d’Aran), comprèn part de la vall de Barravés (a la capçalera de la Noguera) i la vall de Boí, per la banda esquerra. Cims altíssims (Comaloforno), circs glacials amb estanys (Negre, Cavallers, Llong, Llebreta, etc.), valls encaixades on hi ha la població, escassa. Comprèn també el sector occidental del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici, que comparteix amb el Pallars Sobirà. L’Alta Ribagorça forma part del comtat medieval de Ribagorça, fronterer entre Aragó i Catalunya, partit definitivament en la divisió provincial de 1833 (tota la Baixa Ribagorça i part de l’Alta Ribagorça restaren aragoneses). Les activitats agropecuàries i l’aprofitament del bosc s’han complementat modernament per l’aprofitament dels recursos hidràulics (centrals elèctriques). Els darrers decennis hi ha arribat el turisme, atret per la bellesa del paisatge, la pràctica de l’excursionisme i l’esquí, les aigües termals i, molt especialment, el conjunt romànic de les esglésies de la vall de Boí, conegudes internacionalment.

Plànol de l’Alta Ribagorça

Patrimoni monumental i atractius turístics:

El Pont de Suert: vila vella amb molt de caràcter, nova església de línies avantguardistes. Petits nuclis agregats de Llesp, Castelló de Tor, Malpàs, Erillcastell (arquitectura tradicional), Perves, entre d’altres.

Vall de Boí: zona lacustre de Cavallers i Parc Nacional d’Aigüestortes, balneari termal de Caldes de Boí, esglésies romàniques de Barruera (cap del municipi), Erill-la Vall (bell campanar), Durro, Cardet, Cóll, Boí, amb pintures murals avui al MNAC. Arquitectura (esvelts campanars) i bellíssimes pintures murals (pantocràtor,Verge Majestat), les més famoses de les quals són les de Sant Climent i Santa Maria de Taüll (1123 any de consagració i contruccio S XI – XII), amb reproduccions de les pintures de Sant Joan de Boí (conservades al MNAC). Estació d’esquí alpí de Boí-Taüll Resort i Estació termal de Caldes de Boí.

Vilaller: població pintoresca. Agregats de Senet de Barravés amb bella església romànica, i Cierco.  Altres esglésies romàniques: Iran, Esperan, Casós, Viu de Llevata (al terme del Pont de Suert).

Gastronomia: embotits de porc (xolís, secallona, botifarra traïdora, confitat amb llom, tupí etc.), corder (girella) i formatges (serrat, formatge de tupí, etc.), plats com el freginat, palpís, col i trumfes amb rosta, ous amb mel, civet de senglar, truita de riu, postres com el mostillo i el brossat, vianda o escudella…

Festes i actes culturals: baixada de les falles a Boí, el Pont de Suert i Vilaller (Sant Joan), falles a Erill-la-Vall, Taüll i Barruera (juliol), fira de bestiar a Vilaller (novembre)…

Comunicacions: N-230 Lleida-el Pont de Suert-Lleida, N-260 Puigcerdà-la Seu d’Urgell-Sort-la Pobla de Segur-el Pont de Suert.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>