0

Vilaller

Vilaller és un petit poble dels Pirineus, situat a la comarca de l’Alta Ribagorça, limítrofa amb la Vall d’Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i Osca ( Aragó). Amb una alçada de 981m sobre el nivell del mar i 699 habitants (2009), Vilaller és el segon nucli de la comarca i la capital de la Vall de Barravés,vall d’origen glacial, i disposa dels nuclis de Cierco i Senet.

El poble està dividit en dues parts separades pel Riu Noguera Ribagorçana; a l’est es centra la major part del poble i a l’oest hi ha algunes cases i terres. Aquest barri es anomenat barri d’Aragó malgrat que no pertany administrativament a aquesta comunitat.

Pel Centre del poble passa la carretera N-230, que comunica amb la Vall d’Aran.

Vilaller: Disposa d’un barri antic que compta amb molts elements d’interès. Restes de muralla amb arcades i torre medieval, restes de la presó més antiga de Lleida (s. XVII), una arcada  del pont vell de pedra ( s. XVII), l’església neoclàssica (s. XVIII) i la torre campanar, ermites de la Mare de Déu de Riupedrós i de St. Mamés, la casa pairal del poeta Mn. Antón Navarro i “l’Orm” del Trinquet, (om centenari).vista des de St. Urbà.jpg

Destaca el campanar octogonal d’estil barroc de l’església de Sant Climent de la darreria del s.XVIII. D’altres elements interessants son el pont romànic sobre el riu Noguera Ribagorçana, la muralla amb arcades del s.XI i restes de l’antiga presó. La part alta del poble conserva el seu particular toc d’antigor, en ella si troba la casa natal de Mossèn Anton Navarro, que va néixer a Vilaller el 12 de setembre de 1867 i fou premiat nombroses vegades en certàments literaris dels Jocs Florals.
Vilaller també disposa de varies ermites com la de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós i Sant Mamés.

A l’entorn de Vilaller, es troben monuments megalítics  i necròpolis antropomorfes medievals i les antigues mines a la zona de Cierco.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>